Urinproblem kan orsaka kristaller och urinsten

Gemensamt är att hunden eller katten har svårt för att kissa. I vissa fall får djuret blod i urinen. De vill kissa ofta. De droppkissar och de vill kissa med det kommer inget. Färgen är mörkgul till brun och när gått det för långt kan även urinen vara kletigt.

Orsaken är att de inte dricker ordentligt och att de kan ha fått in bakterier i urinblåsan. Obalanserad mat med för lågt innehåll av råvaror som innehåller citrat och Vitamin B6 som löser upp slaggprodukterna och de olika föreningarna som finns i urinen. Du minskar risken genom att rasta hunden så tidigt som möjligt på morgonen och så sent som möjligt på kvällen. Det beror på att tiden som urinen befinner sig i blåsan minskar risken för kristaller och senare sten. Se till att katten alltid har en ren toalåda så att katten känner att den vill sitta i den och kunna göra sina behov utan gamla dofter. Viktigast är alltid att ha rent vatten med fri tillgång så att hunden eller katten dricker ordentligt och därmed också kissar mycket.

Vilken typ av kristall (och i vissa fall senare sten) som bildas, utgår från den kemiska miljö som urinen har när processen startar. Njurarna filtrerar avfallsprodukter från blodet. Det bildas kristaller eller sten i urinblåsan när avfallsprodukterna inte kan lösas upp. Blåssten (urinblåsan) är den som är vanligast på hund och katt. PH i urinen avgör vilken kristall eller sten som kommer att bildas. Kristallerna bildas av de ämnen som finns i urinen när vätskemängden är för låg. Urinen blir brun, senare seg för att övergå i kristallklumpar och därefter sten.
Kristaller av Kalcium (hyperkalciuri) oxalat (hyperoxaluri) eller urinsyra (hyperurikosuri) i urinen: Brist på citrat, B6 eller inte tillräckligt med vatten för att få bort avfallsprodukterna. Är även urinen för koncentrerad, faller lösta salter ut i kristallform och kan klumpa ihop sig till sten. Vätskemängden styrs av hypofysen, hormonet ADH. Höga halter hormon ger en koncentrerad urin och låga halter ger en ökad urinmängd.

 

Struvitkristaller och struvitsten har för basisk miljö – även kallad för infektionskristaller el. infektionssten.

Bakterier bildar urea som höjer PH. På så sätt förökas bakterierna snabbare. Aminosyrornas nedbrytning ger urea som restprodukt. Urea spjälkas till ammoniak och det ökar risken för struvitkristaller/sten. Ju sämre kvalitet på proteinet ju högre ammoniakhalt. Kan lösas med sura ämnen i kosten och behandling av infektionen.

Råd vid struvitkristaller:

  • Drick för att hålla vätskenivån i kroppen i rätt balans. Vatten spolar ren njuren och urinblåsan.
  • Fullvärdigt protein (kött) låga nivåer.
  • Hålla ett högt immunförsvar som minimerar infektioner
  • Täcke under för att hålla värmen, speciellt vid löp.

Denna typ av kristall är mest vanlig på tikar Tänk på att det är urinen som är basisk på grund av infektionen. Urinen kan vara basisk trots att kroppen egentligen är sur.

 

Kalciumoxalatkristaller och kalciumoxalatsten har för sur miljö i urinen.

Alt 1 Kalciumoxalat
Njurarna renar kalcium och andra restprodukter från blodet. Om kalcium inte hinner sköljas ut förenas det med andra avfallsprodukter som oxalat. I kombination med urea från högt proteinintag och brist på citrat, som löser upp föreningar, och för lågt med vatten i kroppen, binds ämnen som finns i njuren till kristaller och senare till sten. Oxalat produceras i levern beroende på kosten. Brist på B6 ökar oxalsyran.

Råd vid kalciumoxalatkristaller alt.1

  • Titta över kosten både när det gäller protein, mineraler och kolhydrater.
  • Drick för att hålla vätskenivån i rätt balans. Vatten spolar ren njuren och urinblåsan.
  • B6 är viktigt.
  • Undvik oxalrik föda. Kalciumrik mat kan intas normalt.

 

Alt. 2 Kalciumoxalat
Vid för låg kalciumnivå i blodet utsöndras PTH (parathormon) från bisköldskörteln som går vidare till njuren. PTH reglerar kalcium och fosfat.
Ökad utsödring av PTH uppstår vid för låg kalciumhalt i blodet. Orsakerna till det är för låg kalciumgiva i kosten och/eller D-vitamin brist. Kalcium tas från ben och brosk i skelettet vid PTH utsöndring. Parathormon PTH stimulerar bencellerna (osteoblaster) i skelettet av tillverka osteklaster. Osteoklaster är celler från immunförsvaret som bryter ner benvävnad. Dessa frigör kalcium. PTH stimulerar reabsorption av kalcium och magnesium i njuren och är även delaktig i aktiveringen av D-vitamin. Indirekt främjar PTH kalcium- fosfatresorptionen i tarmen. Blodet går vidare till njuren som kontrollerar vätska och elektrolytbalansen mellan kalcium, kalium och natriumjoner och omvandlar D- vitamin som är viktig för kalciumbalansen. I kombination med urea från högt proteinintag och brist på citrat, som löser upp föreningar, och för lågt med vatten i kroppen, binds ämnen som finns i njuren till kristaller och senare till sten.

Råd och information vid kalciumoxalatkristaller alt. 2

  • Titta över köttintaget. För stora köttmängder ger för hög fosfornivå och för låg kalciumnivå.
  • Titta över kalciumintaget. Använd ben/brosk eller benmjöl/kalciumcarbonat. Undvik mono-, di- eller trikalciumfosfat. Dessa binds till 100 % eftersom det är bundet i saltsyra. Kroppen kan inte göra sig av med överskottet.
  • Drick för att hålla vätskenivån i rätt balans. Vatten spolar ren njuren och urinblåsan.
  • B6 är viktigt.
  • Kalciumrik mat kan intas normalt.
  • Vanligast på hanar.

Har man en hund som man misstänker har benägenhet för kalciumoxalat kristaller/ stenar är kosten en viktig del i problemet.

Recept om du vill laga din egen hundmat

Receptet är gjort till hundar som äter varje dag med normalt proteinintag. Hund 30kg med normal aktivitet. I detta recept får hunden i sig;

  • 90g protein
    (3g protein/kg kroppsvikt)
  • 7,8g kalcium + 5,3g fosfor
    (rek. Doc. Åke Hedhammar, 1g ben/brosk /kg kroppsvikt och dag Kalk/fosfor: 1,3:1)

RECEPTET

  • 450g Kyckling, Älg, Lamm (varierande köttdelar) 1,5% av kroppsvikten
    (kalcium ca 54 mg, fosfor ca 778 mg)
  • 30g ben/brosk (utgör 6,5% av dagens totala kostintag)
    alt.
    6,5 tsk benmjöl per dag (därav 1,65% kalcium, fosfor 1,1%)
  • 100 g mixade inälvor (lever, lunga,hjärta, m.m.)
    3 dagar i veckan
  • 2 msk blod eller 1msk blodmjöl per dag.
  • 45 – 300g ris/grönsaker kan tillsättas om utfyllnad behövs

Om köttet är fettsnålt tillsätt ca 1 msk animaliskt fett (kyckling/ister) eller 2 tsk fiskolja per dag. Vid högre aktivitet kan protein och fettnivåerna höjas. Används Nöt, Hjort eller rådjur behövs ca 35g ben/7tsk benmjöl tillsättas eftersom fosfornivån är högre.
Normvärden för kalciumintag enligt Doc. Åke Hedhammar 1g (= 260mg kalcium-150mg fosfor) ben/brosk per kg kroppsvikt och dag.
Proteinintaget på vuxen hund beräknas mellan 2 – 4g protein per kg kroppsvikt och dag. Detta beroende på ålder, aktivitet, väder och vind.

 

Recept om du vill laga din egen kattmat

Receptet är gjort till katter som äter varje dag med normalt proteinintag. Katt 4kg med normal aktivitet. I detta recept får katten i sig ca.;

  • 17g protein
    (4g protein/kg kroppsvikt)
  • 1g kalcium/0,70g fosfor
    (förhållande som i en mus. Kalk/fosfor: 1,3:1)

RECEPTET

  • 75g Kyckling, Vilt (hare), Lamm (varierande köttdelar) = 2% av kroppsvikten
    (kalcium 9mg/fosfor 130mg)
  • 4g ben/brosk 4,7% av hela dagsbehovet (därav 1,2% kalcium/fosfor 0,9%)
    alt.
    1tsk benmjöl per dag (därav 1,65% kalcium, fosfor 1,1%)
  • 10g mixade inälvor (lever, lunga,hjärta, njure m.m.) varje dag
  • 2tsk blod eller 1 tsk blodmjöl per dag.
  • 10 – 30g kolhydrat
    (ris välkokt 3 dubbel tid, kan tillsättas om utfyllnad behövs)

Om köttet är fettsnålt ca 2 tsk animaliskt fett (kyckling/ister) och 1/2 tsk fiskolja per dag. Används nötkött, hjortkött eller rådjurskött behövs ca 5g ben/drygt 1tsk benmjöl tillsättas eftersom fosfornivån är högre.

Total vattenmängd per dag

  • 0,3 dl per kg kroppsvikt per dag

När hunden eller katten äter torrfoder

  • 0,5 dl per kg kroppsvikt och dag

 

Ordlista

  • Citrat finns i vävnader hos djur (lunga, hjärta mm), betor, citroner.
  • Oxalat produceras i levern beroende på kosten, bl.a. från fullkornsvete, havre, rödbetor, spenat, potatis, vetegroddar. Kött och ris mycket låga halter.
  • B6 finns höga nivåer i lever, hjärta och njure. Allt kött innehåller B6